Korben Dallas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Korben Dallas
Základní informace
PůvodBratislava, Slovensko
Žánryrock
Aktivní roky2010–současnost
VydavatelSlnko Records
Webkorbenband.bandpage.com
Současní členové
Juraj Benetin
Ozo Guttler
Lukáš Fila
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Korben Dallas je slovenská hudební skupina z Bratislavy. Na scéně působí od roku 2010 a na svém kontě má 6 alb. Do povědomí se dostali v roce 2013 s hitem „Otec“. Jsou pravidelnými hosty velkých slovenských a českých festivalů (Pohoda, Grape, Topfest, Colours of Ostrava).

Debutové album s názvem Pekné cesty (2011) vydané vydavatelstvím Hevhetia vzniklo jako živá nahrávka z koncertu. Později bylo nominován na Radio_Head Awards v kategorii album roku - cena kritiků. Druhé album Karnevalová vrana vyšlo v roce 2013 ve vydavatelství Slnko Records. Na Radio_Head Awards 2013 získali Korben Dallas ceny za nejlepší album, singl („Otec“) a nejlepší koncertní kapelu. Třetí album Banská Bystrica vyšlo v roce 2014.

Korben Dallas rádi spolupracují i s jinými hudebníky a skupinami. V relaci Rádia_FM se představili se speciálním hostem Andrejem Šebanem, v České republice odehráli sérii společných koncertů s kapelou Zrní. Úspěšným se stal i jejich singl „Spolu“ z alba Banská Bystrica, který nahráli s Janou Kirschner. V roce 2014 se představili na festivalu Viva Musica! se symfonickým orchestrem. Jejich písně upravil Slavo Solovic, orchestr dirigoval Braňo Kostka.

V roce 2015 Korben Dallas získali cenu Krištáľové krídlo.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Na album coverů Davida Kollera David Koller & Friends (2016) nahráli píseň Chci zas v tobě spát. V roce 2018 vydali s Dorotou Barovou album Tugriki a v roce 2020 EP Konečně s Anetou Langerovou.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • 2011 - Nominace Album roku – Radio_Head Awards
  • 2014 - Album roku, singl roku, koncertní kapela roku – Radio_Head Awards
  • 2015 - Krištáľové krídlo

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Korben Dallas na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]